Hvordan virker SEO?

SEO involverer en række ændringer på og udenfor dit website, der gør det mere attraktivt for søgemaskiner. Derigennem at opnå høje placeringer i søgeresultaterne, på relevante søgeord der skaber kvalificeret trafik.

Hvordan virker SEO

Hvordan virker søgemaskiner?

Du har måske allerede læst eller hørt om hvordan SEO virker. SEO der er forkortelsen for Search Engine Optimization er helt basalt en målbar, gentagelig proces, der bruges til at sende signaler til søgemaskiner om, at dine sider er værd at vise i søgemaskinernes indeks.

Men for at forstå hvordan SEO virker, så er du også nød til, at have en grundlæggende forståelse af, hvordan søgemaskinerne fungerer.

Googlebot crawler websider

Søgemaskiner er applikationer, bygget op af komplekse matematiske formler, også kendt som algoritmer. Hver SEO algoritme kan løse én eller flere problemstillinger, udfra et sæt af regler, som søgemaskinerne bruger til at vægte en webside.

Disse regler bestemmer også, om en webside rent faktisk bidrager med værdi til brugerne eller blot er spam.

Webspam

Algoritmerne vurderer derfor websider udfra mange forskellige faktorer, med det formål, at returnere de bedste og mest relevante søgeresultater for hver søgning. Algoritmer er forskellige for hver søgemaskine og formlerne er nøje bevogtede hemmeligheder. Dog ved vi med sikkerhed, at der er visse ting som algoritmerne kigger på og har til fælles.

Relevans

For søgemaskinerne er relevans og kvalitet en meget afgørende faktor. Tilbyder dit website noget unikt og interessant for dine brugere, så fortjener du sikkert også, at ligge foran dine konkurrenter.

Relevans er et mål for, hvor passende en specifik side er for en given søgeforespørgsel. I tidernes morgen af SEO kogte det hele ned til, hvilke søgeord der blev brugt i brugernes søgeforespørgsel, sammenlignet med hvilke søgeord der blev fundet på indekserede sider. Hvis en bruger f.eks. søgte efter “hvad er en søgeordsanalyse?”, så ville Google prioritere de sider, der brugte den nøjagtige sætning i nøglepositioner, som f.eks. i sidens title tag, h1 tag og brødtekst.

I dag er Google takket være Hummingbird og andre SEO algoritmer i stand til, at afkode brugernes hensigt og deraf returnere søgeresultater, som i højere grad opfylder brugernes behov, fremfor at basere søgeresultaterne på 1-1 søgeordsmatching.

Google Hummingbird forstår emnet og matcher det med brugers søgehensigt

Søgeord er dog stadig en vigtig del af SEO, men udregningen af relevans sker nu efter mere abstrakte metoder.

For at forbedre dine siders relevans, så er du først og fremmest nød til, at forstå din niche og dine brugers behov. Det er derfor en god idé, at starte med at få lavet en søgeordsanalyse samt en konkret strategi på indholdsmarkedsføring. Derudover er det vigtigt, at du bruger dine søgeord naturligt i indholdet og i forhold til din generelle on-site optimering. En god tommelfingerregel er, at skrive til dine brugere men optimere til søgemaskiner. Relevans og kvalitet bør altid gå op i en højere enhed.

Troværdighed

Troværdighed er en vigtig fordi det fortæller, hvorvidt Google kan stole på dit website. Har du troværdighedssignaler på dit website og indgående links fra autentiske kilder, så vil Google også have større tiltro til din side.

Google opererer med en såkaldt TrustRank, der bruges til, at anslå troværdigheden af dit website. TrustRank udregnes på basis af både interne og eksterne faktorer. Nogle websider har dog brug for mere trust end andre.

Har du f.eks. et såkaldt YMYL-side, der står for “Your Money or Your Life”, så er kravene langt højere. Men hvad er en YMYL-side egentlig? Ifølge Google, så er det sider, der potentielt set kan påvirke andres lykke, sundhed, finansielle stabilitet eller sikkerhed.

Eksempler på sådanne sider kan være:

  • Shopping og finansielle transaktionssider: sider der gør det muligt for brugere at købe, betale regninger, overføre penge, m.v. onlinebutikker og banksider.
  • Finansielle informationssider: sider der giver råd eller information om investeringer, forsikringer, boligkøb, pensionsplanlægning, skatter m.v.
  • Juridiske informationssider: sider der giver juridisk rådgivning eller informerer om emner der vedrører skilsmisse, barnets varetægt, at blive en borger m.v.
  • Nyhedsartikler eller offentlige / officielle informationssider, der er vigtige for, at have et informeret borgerskab: sider der vedrører oplysninger om regeringsprocesser, politikker, love og mennesker, beredskabstjenester, sociale ydelser og offentlige programmer, nyheder om vigtige emner så som internationale arrangementer, politik, videnskab og teknologi, forretning m.v.
  • Andet: sider der vedrører f.eks. adoption af børn, sikkerhedsoplysninger m.v.

Google har høje kvalitetskrav til YMYL-sider, fordi dårlig information kan skade mennesker både økonomisk, fysisk eller følelsesmæssigt. Men hvordan vil disse websider så klare sig godt i søgemaskinerne? Svaret er E-A-T.

E-A-T

E-A-T står for “Ekspertise, Autoritet og Troværdighed” og er en del af Googles Search Quality Rating Guidelines, som deres evaluatorer bruger til, at rangere websider efter. I 2024 kan det ses på, som en form for domæneautoritet 2.0.

Google Search Quality Guidelines

Det er især vigtigt for YMYL-sider, at opfylde E-A-T men faktisk kan alle websider drage fordel af at optimere deres sider til E-A-T, som vi kan definere som 3 regler:

  • Ekspertise: er forfatteren af indholdet en ekspert på emnet?
  • Autoritet: er forfatteren en velkendt autoritet om emnet?
  • Troværdighed: er indholdet nøjagtigt?

Hvis du har en YMYL-side og du ikke er opmærksom på ovenstående regler, så kan du risikere, at Google giver din side en lav kvalitetsrating.

Der er heldigvis flere måder hvorpå du kan vise, at din webside har E-A-T.

Vis du har ekspertise

Ekspertise viser andre, at du er vidende indenfor dit felt. Du kan forbedre din ekspertise ved, at sikre, at dit indhold er udarbejdet af en forfatter, der besidder ekspertisen. Hvis du selv er den person, så kan du vise det ved, at skrive på din egen blog eller ved at gæsteblogge. Vis også din ekspertise allerede fra første side igennem certificeringer. Invester i personlig branding og svar på spørgsmål i sociale fora m.v.

Vis du har autoritet

Autoritet opnår du ikke nødvendigvis fordi du er en ekspert. En person kan sagtens være kyndig og ekspert på et emne, uden nogensinde at have holdt en workshop, været i pressen eller undervist på et seminar.

At have autoritet handler om at udvikle en indflydelse. Start eventuelt med, at sætte et socialt bevis på din webside. Inkluder kundeanmeldelser, succeshistorier og konkrete cases. Vis at du har deltaget på konferencer.

Forsøg også at få god presse og anerkendelse hos centrale influencers, så også de kan anbefale dig til andre og hjælpe med, at opbygge din autoritet.

Vis du er troværdig

Troværdighed handler om, at etablere dig selv og din side som en troværdig informationskilde. Dette er især vigtigt indenfor YMYL-sider der beskæftiger sig med sundhed, velvære, social bevidsthed med mere. Vigtigst er det at undgå fejl og vildledende data i faktaoplysninger.

Troværdighed kan også opbygges igennem udtalelser og anmeldelser på dit website eller andetsteds så som på TrustPilot og Google My Business. Herunder igennem en god om os-side, hvor du også kan fremvise resultater og anerkendelser, som du har modtaget. Driver du en webshop betyder det også meget, at du har synlige handelsbetingelser foruden en cookie- og privatlivspolitik.

Vis også at du er tilgængelig. Dette kan gøres igennem tydelige kontaktoplysninger og/eller en chat for hurtig kundesupport. Tænk desuden over, hvordan du kommunikerer med dine brugere. Sørg for at det primære indhold er i centrum og ikke overskygget af f.eks. reklamer, pop-ups eller irrelevante informationer.

Vi har ovenfor talt om interne faktorer i forbindelse med E-A-T. Troværdighed påvirkes dog også af eksterne faktorer. Har du f.eks. indgående links fra troværdige kilder så som AU.dk, Politiken.dk eller DR.dk, så øges din trust markant.

Du bør også sikre integritet i din NAP hvilket betyder, at dit virksomhedsnavn, din adresse og dit telefonnummer stemmer overens på tværs af dine virksomhedsprofiler på Google My Business, Yelp, Facebook m.fl. fortegnelser. Derudover skal du styrke din troværdighed ved, at engagere dig i sociale netværk, skabe likes, delinger m.v.

Jo bedre du er til at opfylde alle trustsignalerne – internt som eksternt – jo mindre chance er der for, at Google sætter dit website i relation med spam. Dermed vil du kunne slippe afsted med mere og fortsætte med, at opretholde et sundt forhold til søgemaskinerne.

Autoritet

Du har måske allerede hørt om Google PageRank, der var den første algoritme opkaldt efter med-grundlæggeren Larry Page og udviklet af Stanford University. PageRank er en vurdering af, hvor autoritær en webside er og måles udfra en numerisk værdi.

For at PageRank-algoritmen kan anslå autoriteten af en webside, så analyserer den både antallet og kvaliteten af indgående links til dit website.

Backlinks

I dag er det dog sådan, at kvaliteten oftest trumfer kvantiteten. Ét godt link kan altså sagtens være mere værd end tilsammen hundredevis af dårlige links.

Omvendt kan spammy links være direkte skadelige. I takt med at en webside øger sin PageRank igennem links, så vil det også blive nemmere, at opnå gode placeringer i søgeresultaterne. Det gør det fordi, at PageRank-algoritmen forsøger, at returnere de mest autoritære websider øverst for hver søgeforespørgsel. Algoritmen er dog demokratisk i den forstand, at den også arbejder sammen med andre algoritmer, der f.eks. tager søgebrugerens hensigt i betragtning, kvaliteten af indholdet m.fl. faktorer.

For at opbygge din autoritet i søgemaskinerne, så er du nød til, at sætte dig ind i disciplinen som kaldes linkbuilding. At bygge backlinks er ofte en tidskrævende proces. Er du en haj til at skabe værdifuldt og linkværdigt indhold på din webside, så er det nemmere, at overbevise andre om at linke til dig. Alternativt skal der ofte investeres mere tid i, at opsøge de rette linkmuligheder.

Her kan man med fordel udarbejde en såkaldt linkanalyse. Når du arbejder med linkbuilding, så bør du også have en grundlæggende forståelse af, hvad det vil sige, at have en sund linkprofil.

Brugeroplevelse

I tidernes morgen evaluerede Google næsten udelukkende indhold på basis af backlinks og on-page SEO. Igennem de seneste år er der dog sket en udvikling, især takket være RankBrain, hvor Google har inkorporeret såkaldte UX-signaler i deres algoritme.

Organisk CTR

Mere konkret, så måler Google hvordan en bruger interagerer med søgeresultaterne og bruger derefter denne data som en hjælp til, at evaluere kvaliteten af indholdet.

Disse UX-signaler inkluderer bl.a.:

  • Dwell Time: Mængden af tid som en Google-søger bruger på en side fra søgeresultaterne, før han vender tilbage til søgeresultaterne.
  • Afvisningprocent: Hvor mange brugere der forlader en webside, uden at foretage en handling så som at klikke på et link, foretage et køb eller udfylde en formular.
  • Pogo sticking: Når en Google-søger besøger flere forskellige søgeresultater for at finde et resultat, der tilfredsstiller hans søgeforespørgsel.
  • Organisk CTR: Procentdelen af søgere som klikker på et søgeresultat. Den organiske click-through-rate er i vid udstrækning baseret på websidens rangering.
  • Søgehensigt: Hvor godt indholdet opfylder brugerens primære mål med søgeforespørgslen.

Og selvom indholdet er af høj kvalitet, så er det ikke ens betydende med, at det også er brugbart. Du er også nød til, at optimere til disse User Experience (UX) signaler.

Hvor hurtigt virker SEO?

Vi bliver ofte stillet spørgsmålet; “Hvor lang tid vil det tage mig at blive rank #1 på mine søgeord?”. Svaret er desværre ikke så simpelt eller entydigt, da det altsammen afhænger af flere faktorer, der alle kan variere meget fra søgeord til søgeord.

Istedet for at tænke på hvor hurtigt du kan komme øverst, så tænk på SEO som en investering i fremtidig vækst. Her er ingen genveje men arbejder du struktureret, så belønnes du over tid. En af de største fejl er mangel på tålmodighed. Pas på ikke at give op for tidligt. SEO er ikke en transaktion men en livsstil og praksis.

Når du først begynder arbejdet, så ryger du ikke øjeblikkeligt øverst i søgeresultaterne. Dette gælder især ikke, hvis du er i et meget konkurrencepræget marked. Effekten er altså ikke omgående som f.eks. med betalt annoncering, hvilket mange misforstår.

Forventninger til SEO

SEO skiller sig ud fra andre former for markedsføring, idet den skal ses som en langsigtet strategi og løbende proces. Resultaterne kommer ikke til at opstå magisk natten over, hvilket mange har svært ved at forstå i begyndelsen.

I de indledende måneder er det meget normalt, kun at se små til ingen forbedringer, i takt med søgemaskinerne danner sig en forståelse af websitet og hvorhenne i søgeresultaterne det hører hjemme. Det er derfor afgørende at tænke langsigtet. At forsøge at opnå øjeblikkelige resultater er en nytteløs øvelse, der kun vil resultere i skuffelse. At nå i top 10 er heller ikke et mål, som man kommer sovende til.

Ifølge en undersøgelse af Ahrefs der tog udgangspunkt i mere end 2 millioner tilfældige søgeord, så havde den gennemsnitlige rangerende side i top 10, en alder på mindst 2 år.

Google position (rank) ift. websidens alder

Ja faktisk blev kun 22% af siderne, der i øjeblikket rangerer i Googles top 10, oprettet indenfor 1 år.

Google top 10 ift. alder

Undersøgelsen overvågede også 2 millioner tilfældige sider, der blev set af deres crawler for præcis et år siden. Her var det kun 5,7% af dem, som rangerede i top 10 på mindst ét søgeord og indenfor 1 år.

Det lyder måske ikke af lang tid men husk så på, at dette resultat kun repræsenterer 5,7% af siderne, der var heldige nok til, at nå top 10 indenfor et år. De resterende 94,3% nåede aldrig ind i top 10 indenfor et år.

Så hvor lang tid skal du forvente at det tager at komme til tops i Google?

Svaret er desværre ikke entydig. Alle websteder er unikke og søgemaskinernes algoritmer og konkurrencen i dit marked ændrer sig konstant. Ligesom der er mange parametre som kan påvirkes igennem SEO-processer, så er der også mange parametre, som er selvregulerende indenfor alle markeder og som er svære at påvirke. Der er med andre ord mange bevægelige dele der tilsammen afgør, hvor I søgeresultaterne du bliver placeret og hvor hurtigt det vil gå.

Mange virksomheder undervurderer, hvor lang tid eller hvor mange penge der kræves for at være vellykket med SEO. Succes med nogen standard kommer sjældent indenfor de første 3 måneder, selv med et sundt SEO budget. Nogle virksomheder giver allerede op efter 2-3 måneder med den begrundelse, at de ikke føler de fik de resultater, som de havde brug for, for at retfærdiggøre omkostningerne. Urealistiske forventninger er desværre den mest udbredte fejl. Hvis ikke du kan budgettere for minimum 6 til 12 måneders SEO, så kan dit budget være bedre brugt andetsteds. Sagt på en anden måde, at betale for bare få måneders SEO er i mange tilfælde spildt.

SEO er en langsigtet strategi og bør ikke ses som en måde til, at hurtigt generere mere salg. Hvis du derimod er villig til at investere i fremtidig vækst og planlægger at være i det for det lange træk, så er SEO en marketingstrategi med en af de største investeringsafkast idag.

SEO basics

SEO basics

Lær mere

Godt gået! Du har nu læst guiden "Hvordan virker SEO?" og er sikkert blevet meget klogere. Du er klar til at kaste dig over den næste lektion.

Flere emner

Søgeord

Søgeord

Indhold

Indhold

Teknisk SEO

Teknisk SEO