Ahrefs

Guide til linkanalyse værktøjet Ahrefs

Ahrefs er både smart, effektiv og kommer med en hel suite af værktøjer, som du bør kigge nærmere på, hvis du arbejder med linkanalyser. I denne guide, vil du stifte bekendtskab med en lang række af de funktioner, som Ahrefs stiller til rådighed, og som kan løfte dit arbejde med især SEO og linkbuilding til helt nye højder. Vi vil i denne guide til Ahrefs, afdække nogle af de bedste funktioner, som du får med dette værktøj.

Ahrefs

Site Explorer

Ahrefs Site Explorer er stedet hvor du får det store overblik af din linkprofil efter at have indtastet en URL i formfeltet. Du kan både vælge at kigge på en specifik URL, et domæne uden subdomæner, eller et domæne med alle domæner. Herefter klikker du blot på “Search links” knappen, hvorefter Ahrefs går igang med at indhente data til dig.

Det store overblik

Ahrefs går straks igang med at hente data ned til dig fra deres enorme database. Herefter bliver du præsenteret for et komplet overblik af din linkprofil, der som udgangspunkt viser dig en periode over et år. Til højre for “Referring Pages” overskriften kan du vælge en anden periode, såfremt du ønsker dette.

Ahrefs Site Explorer

I toppen kan du bl.a. se en rank, som Ahrefs tildeler domænet og den URL du har indtastet. Dette er en kalkulation som Ahrefs foretager på basis af flere linkanalyser, og som giver dig et indblik i autoritet. Derudover kan du se hvor mange totale backlinks du har, hvor mange domæner disse backlinks er spredt ud over og hvad du har af sociale mentions. Lige under er der ligeledes nogle kasser der giver dig konkret statistik samt grafer, der er med til at illustrere trenden i din linkprofil. Til venstre for den øverste graf, finder du en kasse med disse emner som her er forklaret:

 • Referring Pages – Linkende sider
 • Total Backlinks – Total antal indgående links
 • Crawled Pages – Sider crawlet af Ahrefs bot
 • Referring IPs – Unikke IP-adresser der linker
 • Referring Subnets – Forskellige subnets der linker
 • Referring Domains – Forskellige domæner der linker
 • Governmental – Links fra offentlige sider
 • Educational – Links fra uddannelsessider
 • .com – Links fra .com domæner
 • .net – Links fra .net domæner
 • .org – Links fra .org domæner

Linktyper i Ahrefs

I kassen lige under, kan du se opdelingen af links i forhold til linktype. Dette er ekstrem vigtigt information, da en naturlig linkprofil alt andet lige vil have en blanding af flere forskellige linktyper. Hvis din linkprofil eksempelvis kun består af tekstlinks og alle er dofollow, kan det være et signal til søgemaskinerne om, at din linkprofil er kunstigt opbygget. Derfor er du også nød til at have links der er nofollow, billedlinks, sidewide links m.v. for at få se naturlig ud. Vi vil her gennemgå de forskellige linktyper der præsenteres i boksen:

 • Text – Tekstlinks
 • Dofollow – Links som viderefører linkjuice / linkværdi
 • Nofollow – Links som ikke viderefører linkjuice / linkværdi
 • Sitewide – Links der gengives på samtlige sider fra et domæne
 • Not siteside – Links der kun gengives én gang fra et domæne
 • Redirect – Links der 301 eller 302 videresendes til domænet / subdomæner
 • Image – Links der bruger billeder som ankere
 • Form – Links fra formularer

Detaljerede rapporter

Fra det store overblik, kan vi bevæge os videre til de mere detaljerede rapporter som Ahrefs også leverer. Her kan du f.eks. kigge i venstremenuen, hvor du finder detaljerede rapporter for 4 vigtige og centrale sektioner i Ahrefs:

 • Backlinks – Detaljeret rapport om dine indgående links
 • Referring – Detaljeret rapport om de domæner og IPer der linker
 • Others – Detaljeret rapport om de mest populære sider i forhold til både interne og eksterne links
 • Export – Detaljeret rapport hvor du kan eksportere til Excel

Klikker du dig f.eks. ind på Backlinks > External, får du en detaljerede listevisning over dine indgående links, med masser af muligheder for at tilpasse rapporten yderligere.

Ahrefs linkanalyse rapport

Du kan stort set få præsenteret dine linkdata som du ønsker det. Bl.a. ved at filtrere listen på nogle af de vigtigste linktyper beskrevet ovenfor, vælge kun at se ét link per domæne og/eller sortere resultaterne ved at klikke i kolonerne der består af følgende:

 • Ahrefs Domain Rank – Sorter på den rankering som Ahrefs både tillægger domænet og siden hvor linket kommer fra
 • Int. Ext. – Sorter på interne og eksterne links
 • Link URL – Sorter links fra samme side
 • First seen vs. Last Seen – Sorter links efter hvornår de blev opdaget af Ahrefs crawler

Du kan dermed hurtigt få svaret på, hvor dine mest værdifulde links kommer fra, om det er en nofollow eller dofollow link, hvornår det blev opdaget osv. Ved at kombinere disse informationer, kan du få svar på alle dine spørgsmål. Er det ikke nok, kan du også vælge at eksportere listen til Excel for yderligere linkanalyse. Dette gør du ganske simpelt ved, at klikke på Export-knappen.

Ankertekst analyse

Ahrefs er ligeledes en af de bedste værktøjer på markedet, når du skal analysere dine ankertekster. Naturlige ankertekster er blevet særdeles vigtigt siden Google Penguin-opdateringen, der bl.a. kan straffe overoptimeret ankertekster. Derfor er det idag vigtigt at variere dem meget. Ankertekst rapporten kan give dig et indblik i vægtningen af de forskellige ankertekster i linkprofilen.

Ahrefs ankertekster

Derudover kan du analysere dine ankertekster på både frase- og ordniveau, så du har endnu bedre muligheder for at sikre, at dine ankertekster ikke er overoptimeret og at der også er stor variation imellem brugen af relateret ord. Du har også mulighed for at se, hvor mange domæner der linker med en pågældende frase eller ord og med hvilken procentdel. Sidst men ikke mindst kan du analysere på teksten omkring linket ved at klikke på knappen “snippets” der ligeledes er en super smart feature.

Sammenligning af links og domæner i Ahrefs

En anden funktion som du finder i Ahrefs, er muligheden for at sammenligne links og domæner. Dette er rigtig brugbart, hvis du f.eks. vil sammenligne dig med dine konkurrenter. Klarer konkurrenten sig bedre, kan du tage et nærmere kig på, hvilke links der gør ham mere autoritær end dig, og dermed også finde nye linkmuligheder.

Ahrefs sammenligning af links

Batch analyse (data på op til 200 links)

Denne funktion er endnu en funktion til at sammenligne links med. Forskellen er bare, at her kan du sammen op til 200 links af gangen og få de vigtigste data på hver af dem. En funktion er rigtig smart til at få et overblik af en helt masse links på én gang.

Brug for hjælp til Ahrefs?

Vil du have hjælp til brugen af Ahrefs, så er du velkommen til at kontakte os, for rådgivning til hvordan du kommer igang med linkanalyse værktøjet. Vi kan også hjælpe dig med en linkanalyse af din eller en konkurrents profil, såfremt du ønsker dette.

Lad os ringe dig op

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Vi vil meget gerne ringe dig op til en uforpligtende dialog.

2785 0203 / man-fre, 9-17