Video SEO

Video SEO er best-practice SEO når du publicerer online videoer for at sikre maksimal synlighed på tværs af søgemaskiner og din målgruppe. Læs her hvordan du udnytter video SEO til din fordel.

I denne artikel vil vi gå i dybden med hvorfor du bør overveje brugen af video, hvad video kan gøre for din forretning og hvordan du får søgemaskinerne til at identificere og forstå dine videoer.

Video SEO strategi

Før du går igang med at producere videoer i lange baner, er du nød til at gøre dig nogle overvejelser om, hvad du ønsker at opnå med video. Det kan f.eks. være øgede brugerengagement, branding eller SEO som jeg her vil forklare nærmere.

Engagement

Video er en helt anderledes måde at engagere dine brugere på end med almindelig tekst og billeder. Når vi læser en tekst på nettet, kan vi aktivt vælge at springe, fravælge og skimme igennem de forskellige afsnit hvor video er en mere passiv oplevelse. Når vi trykker på play, har vi ikke de samme muligheder for at fravælge og skimme igennem indholdet og vi sender en tilkendegivelse om at vi ønsker indholdet skal leveres på en mere fortællende måde og en måde hvor vi ikke selv behøves at bruge energi på at finde meningen og samle trådene. Vi har med andre ord en forventning om at blive guided frem til svaret på det spørgsmål og den hensigt vi kom med. Bare få sekunders video kan levere langt flere informationer end hvad vi ville kunne læse os til på samme tid. Men for at engagere dine brugere er du også nød til at levere videoindhold som dine besøgende finder værdifuld og brugbar. Kan du det, vil du både kunne øge dine brugers besøgstid, antallet af tilkendegivelser og delinger på sociale medier samt brugerfeedback, f.eks. i form af kommentarer på siden.

Branding

Igennem video kan du komme langt tættere på dine brugerne end med f.eks. tekst, billeder eller lyd. Med video er det muligt at vise din mere menneskelige side igennem fysiske og verbale udtryk. Dette er især vigtigt i forhold til branding af virksomheder da det giver virksomhederne mulighed for at vise en mere menneskelig side overfor deres kundesegment. Fortsat kan video også være med til at udvise professionalisme, brand-kvalitet og hjælpe med at opbygge autoritet og troværdighed i et marked.

SEO

Video sender positive signaler til søgemaskinerne og er fantastisk til både at øge trafik og konverteringsrater på din hjemmeside eller webshop. Videoer der skal bidrage til øget konverteringer bør være informative fremfor promoverende (reklame) og skal altid være tilgængelig fra webshoppen fremfor via en YouTube kanal da du i såfald kan bruge dem med rich snippets. Med rich snippets hjælper du søgemaskinerne med at identificere og forstå videoen og resultatet er øget synlighed i søgeresultaterne i form af en thumbnail-billede hvilket kan tilføre din hjemmeside eller kommercielle landingssider betydelig mere trafik igennem en højere Click-Through-Rate (CTR).

Du kan læse mere om rich snippets og hvordan du bruger dem senere i denne artikel.

Også i forhold til linkbuilding kan en god video være med til at tiltrække kvalitetslinks og fungere som linkbait. Tag bare linkbait-kongen YouTube der idag har mere end 23 milliarder indgående links. Ikke sagt at det er en YouTube kopi du skal kaste dig over. At skabe noget godt linkbait igennem video er en kreativ proces og handler ligeså meget om at forstå din målgruppe godt. Overvej f.eks. brug af:

 • Video infographics
 • Video på dine landingssider
 • Video ressourcer

Hvornår virker video?

Video er ikke en “one-size-fits-all”. De bedste videoer kommer ofte fra en kreativ ide og ikke blot en hovedløs konvertering af noget indhold til en video. Når du får en idé til en video så prøv at spørg dig selv om følgende:

“Ville indholdet miste noget hvis det blot var tekst og billeder?”

Nogle gange kan indhold i tekst og billedform også bare være så tungt og så svært at forklare, at en video ville gøre underværker for forståelsen af budskabet.

Start med en søgeordsanalyse

Før du overhovedet begynder at optimere dine videosider er det nødvendigt at vide hvad du optimere imod. Det hjælper altså ikke noget at ligge øverst i søgemaskinerne på fraser som ingen søger på.

video seo youtube

YouTube

YouTube er et fremragende værktøj til at finde søgeord relateret til video. Selvom dit ønske er at optimere videoer på din egen hjemmeside, giver YouTubes søgemaskine et meget godt billede af hvad brugere generelt søger efter når de er på jagt efter video-indhold. Når du indtaster noget i søgefeltet får du igennem YouTube Suggest forslag op under søgefeltet som du kan tilføje til din søgeordsliste.

YouTube har også et dedikeret søgeordsværktøj hvor du foruden trafikdata kan finde flere relevante søgeord til din søgeordsliste.

Google

Googles søgeordsværktøj til Adwords er et uundværligt værktøj i enhver søgeordsanalyse, om det er søgeord efter video eller andet indhold. Husk også at indtaste relevante søgeord direkte i Googles søgemaskine hvor du på samme måde som med YouTube Suggest, får forslag op lige under søgefeltet.

Analytics

Har din hjemmeside en intern søgemaskine, kan du med lidt opsætning finde ud af hvilke søgeord brugeren indtaster i formularfeltet for at få en idé om deres hensigt. Du kan også kigge på dine trafikkilder for at finde ud af hvad din hjemmeside bliver fundet på og få inspiration til flere søgeordsvarianter.

Optimer indholdet omkring din video

Når du har fundet dine søgeord og udvalgt det søgeord du vil bruge på en bestemt side hvor din video optræder, er det bl.a. vigtigt at du optimerer indholdet omkring videoen. Her bør du på samme måde som med traditionel SEO, bruge dit søgeord naturligt i indholdet. Steder hvor du kan vælge at bruge søgeordet inkluderer bl.a. i din:

 • Video titel
 • Videos filnavn
 • Video beskrivelse
 • Video oversættelse til tekst
 • Video kommentarer
 • Videos omkringliggende tekster

Omskriv din video til tekst

En video siger mere end 1.000 ord, for mennesker. For søgemaskiner knap så meget. For at hjælpe søgemaskinerne på vej kan du oversætte din video til ren tekst og placere den under videoen. Sørg for at oversættelsen ikke er indlejret i noget script der blokerer søgemaskinernes tilgængelighed og brug altid mennesker til at oversætte dine videoer, ikke automatiseret værktøjer så som Google Translate.

Udnyt HD-formatet

Videoer i HD har en tendens til at yde bedre end f.eks. en SD video. Sørg derfor for at eksportere dine videoer i den højste tilgængelig opløsning og det gælder både videoer du uploader til YouTube og videoer på din egen hjemmeside. Med det i minde så sørg for at videoen kan skalere fra 1920×1080 og ned for at sikre bedst mulig kompatibilitet på tværs af enheder.

Video XML sitemap

Som udgangspunkt bør du altid benytte et Video XML sitemap til at hjælpe søgemaskinerne med at identificere dine videoer. Et XML sitemap kan indeholde et utal af informationer om dine videoer og hjælper ikke kun søgemaskinerne med at lokalisere videoerne men også med at forstå indholdet af dem. Google har lavet en god guide til video sitemaps der viser hvordan det kan struktureres.

Når du har oprettet det, kan du indsende video sitemappet via Google Webmaster Tools. Du kan også fortælle Google og andre søgemaskiner om dit sitemap ved at tilføje en enkelt linie i din robots.txt fil:

Sitemap: https://www.domain.dk/video_sitemap_lokation.xml

Rich Snippet markup af video

Det har altid været et ønske fra søgemaskinerne selv at kunne finde indhold på nettet og ikke altid være afhængig af sitemaps. Rich snippets er kode der ligger nede på samme side som videoen og er en anden måde der kan bruges til at fortælle søgemaskinerne hvad videoen indeholder.

Faktisk opfordrer Google idag webmastere til både at benytte video XML sitemaps og implementere rich snippets eller standard schema markup (VideoObject) på videosider, simpelhen for at få en så god forståelse af videoindholdet som muligt. Denne on-page markup kan med andre ord sagtens anvendes i kombination med et video XML sitemap da det ikke er sikkert du ønsker alle informationer om videoen skal optræde i kildekoden.

Sådan bruger du VideoObject

Du kan finde den fulde specifikation om VideoObject på schema.org. Kort og godt handler det om at inkludere lidt ekstra HTML når du embedder eller publiserer video på din side.

Til eksempel er her et simpelt embed tag:
Med VideoObject er der kun få krævet parametrer som ovenstående kode skal udvides med. Parametrerne inkluderer din videos titel, beskrivelse, thumbnail-url, embed-url (.swf) eller indholds-url (lokation af selve videofilen). Når de er tilføjet bliver koden:

Video: Titel

Video beskrivelse

Når du mener din kode ser rigtig ud kan du benytte Googles Rich Snippet Testing Tool til at validere med. Det er ikke sikkert din video kommer op med rich snippets, men dette værktøj vil fortælle dig om videoen bliver set af Google.

Bonus tip: Modificer embed-koden og få et link

Har du videoer på YouTube, kan du give dine brugere en embed-kode så de selv kan bruge videoen. Modificerer du embed-koden lidt, kan du få et link ud af det.

Embed-koden som du modtager fra YouTube:

Rediger denne så det bliver i stil med:


Video af Jesper Damtoft

Eller du kan tage den skridtet videre og lave en boks der ligefrem opfordrer brugerne til at embedde.

Brug denne video på din side

Af Jesper Damtoft

Mit navn er Jesper og jeg er Adwords og SEO ekspert hos Citona. Jeg blogger flittigt omkring emner der omhandler søgemaskiner, annoncering og...
Se alle artikler af Jesper Damtoft

2 kommentarer til "Video SEO"

 1. leffe den 7. januar, 2014 kl. 16:26

  Du skriver at en video skal være tilgængelig fra hjemmesiden. Er det en ulempe hvis videoen er på youtube, hvor man så peger ud på videoen fra sin hjemmeside? Eller er det bedst uploade videoen på sin hjemmeside og bruge den derfra?

  • Jesper Damtoft (udgiver) den 8. januar, 2014 kl. 15:00

   Det er ingen ulempe at lave et link til din hjemmeside, og især ikke hvis videoen ender med at blive populær på YouTube.

   Begge ting har sine foredele og jeg vil sige, at det afhænger meget af, hvad du ønsker at opnå med din video, apropo engagement, branding eller SEO/synlighed. Synlighed af din video i søgeresultaterne kan du få, uanset om den er uploadet til din videokanal på YouTube eller hvis den ligger på din egen hjemmeside, blot ved at SEO optimere siden, videoen samt opbygge indgående links. Vælger du at uploade den til YouTube bør du også arbejde på at skabe aktivitet i form af visninger, abonnementer, likes, kommentarerer m.v., da dette ligeledes har indflydelse på din synlighed. Husk også at række ud til målgruppen og gøre dem opmærksom på din video og linke til den fra sociale medier m.v.

   Hilsen Jesper

Send en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål eller brug for hjælp? Vi vil meget gerne ringe dig op til en uforpligtende dialog.

2785 0203 / man-fre, 9-17

Share This

Modtag vores nyhedsbrev

Vil du modtage gode tilbud, tips og nyheder om SEO og online markedsføring via e-mail fra Citona?

Samtykket kan til enhver tid kaldes tilbage. Vi behandler ovennævnte personoplysninger for at kunne sende dig nyhedsbrevet. Læs mere i vores persondatapolitik.